Mahdollisuus painua kokopäiväretkelle oli tilanteena herkullinen. Ensin ajattelin, että teen ekotripin Hilskaa kohden vetureita väistellen, mutta laitoin kuitenkin ekorepun selkääni ja starttasin hyrysysyn, sillä vesilintujen räknääminen motivoi enemmän.
Aloittelin Enäjärveltä, joka oli kokonaan sula. Perussettiä tuli havikseen raapustettua ja järven runsain räpyläjalkainen oli isokoskelo (67), joita halusin tänään laskea mahdollisimman monesta paikasta, jotta saisi edes aavistuksen siitä, kuinka paljon niitä Porin vesissä kalastelisi juuri nyt.
Leveäkarin tornista havaittuna lajivalikoima oli jo huomattavasti laajempi. Kaulushaikara puhalteli Riitsaranlahden suulla ja muutama ristisorsa hengasi mestoilla. Nuijasin jonkun pedon, joka nosti koko Leveäkarin niityn linnuston ilmaan. Käpylintulaji eteni äännellen pohjoiseen ja se taisi olla vuoden toka havis mulle Loxiasta ylipäätään :D Räpyläisistä telkkä veti määrällään pidemmän korren (67). Siirtymällä päivysti ampuhaukka Kähkösen aukean kiurutarjontaa.
Etelärannan torniin ja aina ihanaan vastavaloon. Onneksi myötävalossa laululentoaan alati esitellyt kangaskiuru tarjosi jotain kaunista korvakäytäviin. Lajistoa oli, määrät eivät päätä huimanneet. Muutama uivelo keskittyi sukelluspuuhiin ja nokikanojen pienlautta Ry. oli hermoheikkona jostain syystä -juoksivat vetten päällä kuin kaulusliskot. Kansanäänestyksen voittivat mertemme hanhet (88 jaa-ääntä).
Kuuminaistenniemen pohjoisrannalla olevalla tähystyspisteellä oli upea hetki. Joka immeinen nerokkaasti sävellettyä musiikkia kuunnellessa kylmiä väreitä saa, mutta mulle se tuli nyt lintumaailmasta! Meren pinta oli rasvatyyni ja äänet kantoivat hienosti. Suoraan edessäni haahkat kumisivat niemen parhaista naaraista ja niiden kupeessa kahta allinaarasta liehitteli kuusi koirasta, väliin toisiaankin tuuppien. Taustalla lokkien kailotusta ja niskojaan nakkelevien telkkien narautuksia. Aivan loistava hetki. Kaksi tilhiparvea kiirehti luoteeseen ja Puolivälinkarin kupeessa 64 pilkkasiipeä ruokaili meren pohja-antimilla. Haahkojen kansannousu ykköspallilla (147).
Em. niemen toisella puolella, Uutpakanlahdella oli lintuja yllättävän vähän. Kolme ristisorsaa laskeutui Salokankaan rannan tuntumaan. Kottarainen oli ottanut kodikseen keskellä lahtea sojottavan sähkötolpan metallisen poikkitelineen. Pesäpaikkana nykyään tuiki tavallinen, mutta serkut likempänä kaupunkia sentään mätkähtävät kuivalle maalle, jos siivet jostain syystä neitsytlennolla ovat epäkunnossa.
Pihlavaluodon rannassa väreily haittasi aika paljon, joten Viasvedenlahden selällä lilluvat möykyt jäivät havainnoksi "lintu-halli-kivi-merimiina." Rantalietteellä tepsutteli kolme lintua: kaksi tylliä sekä västäräkki. Isokoskeloita souteli mestalla 88.
Makholmassa "teitä tarkkaillaan", mutta minäpä tarkkailin lintuja. Palokärki kuikutti jossain. Onkohan Kakolassa jossain överi-pyromaanin sellin ovessa kaiverrettuna lempinimi "palokärki?" Täälläkin isokossuja viljavasti (94) sekä päivän ainoat tukka -sellaiset (pari).
Hakkiluodossa oli melko mukavasti lintua Mansikkasaaresta tsiikatessa; mm. 78 tukkasotkaa ja 64 merihansua. Onneksi olin merkannut kahdesta edellisestä pisteestä merilokkimäärät ylös, sillä Viasvedenlahden summaksi tuli näin 56 lintua...
Iltapäivää pukkasi ja nälkäkin oli. Maksoin, söin ja röyhtäisin. Fleiviikiin vatsalaukku täynnä, jossa päivän toinen kaulushaikara musisoi lähinnä baritonia kuulostavalla kiekumisellaan. Isolepinkäinen patsasteli lepän latvassa ja tuulihaukka etsiskeli lekuttelemalla lounastaan. Kaksi pikkutikkaa kiikitteli kilpaa ja pari tikliä pyöri takaveräjän äärellä.
Vielä pari havistelupaikkaa, kunnes menin Levon torniin. Sinne kapusi kohta perässäni Israelista (ilman lyijymyrkytystä) palannut kaanaalainen pyhiinvaeltaja -Mooseksen vasen käsi(kö se oli). Todettiin lammen lintutarjonta poikkeuksellisen nyrsyksi, joten lähdettiin tsekkaamaan Kirrinsannan ja Kolpanlahden vastaavaa. Kolpanlahdella olikin sitten isokoskeloita 640. Vielä kun kävimme Meritien silloilla, sai sieltäkin päivän isokoskelovasuun lisätä 620 yksilöä.
Piisami - Illaksi kotiin
torstai 3. huhtikuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti