sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Hansupäivän humua 16.3.

Retkeilin Laineen Anin kanssa enemmän tai vähemmän koko päivän, eikä päivän massalajista jäänyt epäselvyyttä – hanhet jyräsi! Toki joutsenia oli maisemissa viljalti, mutta varsinaista muuttoa ei sattunut kohdallemme liiemmin.

Palataanpa kuitenkin aamuun. Päivä käynnistyi Kalaholmasta kävellen Kokemäenjoen rantaan, Tiimannin nokkaan. Hiljaiselta vaikutti kaikin puolin. Jokunen sinisorsa sentään lenteli jokea pitkin ja vastarannalla Ulvilan puolella möllötti yksinäinen joutsen. Taivaalta kuulin kuitenkin tiklin ääntä ensimmäisen kerran tänä vuonna. Varmasti samainen lintu odotti hetken kuluttua pihassa, jolloin Anikin sai sen tunnistettua.

Sitten menoksi (ei tosin ekovermein…). Ruosniemen pellot näyttivät autioilta, vain muutamia joutsenia ja hanhia, jotka sivuutimme kaukoputkikadon vuoksi. Kruisailimme Sunniemen kautta Tampereentielle. Väliltä löysimme 49 joutsenen potin.

Kaasmarkussa tuli tuttu turvallisuuden tunne, kun koppasin kaukoputken völjyyn. Matkamme jatkui Solan kautta Leineperiin. Havikseen tarttui viiden telkän porukka soitimella ja kaksi merihanhea matkalla WNW. Leineperissä kävimme vanhan emäntäkoulun alueella, jossa majaili kolme tikliä (näitä näyttää nyt olevan maisemissa) ja kaksi närheä. Eipä sen kummempaa.

Jälleen itää päin. Pyhäjoesta plokkasimme jälleen telkän, mutta koskikaroista ei ollut tietoakaan. Karan kiilto silmissä jatkoimme Kullaan Sahalahdelle, jossa pari joutsenta ja sinisorsaa. Vesi oli todella korkealla, eikä karoja löytynyt, vaikka yritys oli kova – kiersimme kaikki vanhat tutut paikat, joissa niitä on viimeisen vajaan viiden vuoden aikana näkynyt. Seppälän Keijon ylläpitämällä ruokinnalla oli Rantamäen hiluttamia tinttejä paljon – sini-, tali-, hömö- ja kuusitiaisia. Kaikilla renkaat! Hippiäisiä heilui kuusissa myös jokunen.

Seuraavaksi Paluksen kautta Harjunpäähän. Odotettuja joutsenkerääntymiä ei löytynyt, yksittäisiä toki suihkii jo missä tahansa. Harjunpäässä käännyimme Kaasmarkun suuntaan ja heti risteyksestä näimme muhkean parven, jossa oli joutsenia ja hansuja. Ei muuta kuin pirssi parkkiin ja seulomaan. Pellolla einesti 45 joutsenta ja pari pikkuparvea laskeutui hetken päästä lisää. Horisontissa viiletti vielä 17 linnun muuttoparvi. Metsähanhia oli aluksi 74 yksilö, mutta pian Kaasmarkun suunnalta (olisi näkynyt Keronpäänkalliolta…) tuli 53 linnun parvi paikalliseksi. Molemmat huomasimme samaan aikaan uuden vaalean otuksen, joka olikin PLY:lle kevään eka lyhytnokkahanhi! Samalta seisomalta näimme vielä 40 harakan parven ja hiirihaukan. Hansuahneus iski, joten nokka kohti radiaattoritehdasta. No, eihän siellä sitten mitään ollut.

Koska retkievästä ei ollut mukana (ihmettelin itsekin moista amatööritouhua – eihän minnekään saa lähteä ilman eväitä!), jouduimme nöyrtymään ja retki katkesi. Muonitustauon jälkeen päätimme polkaista fillareilla liikkeelle. Syykin oli hyvin yksinkertainen: Anille iski ekopinnahimo! Meikäläistä kuntoilu ei pinnamielessä auttanut, koska tulin Poriin autolla. Kalaholmasta jyystimme Kokemäenjoen yli Isojoenrannalle. Matkaa siivitti 55 anserin muuttoparvi.

Isojoenrannalla lusmuili 34 sinisorsaa. Lähipellot vaikuttivat hiljaisilta, mutta nythän ei tartte enää hiljaisuudessa taivaltaa, kun tintit ja viherpeipot vetää joka puolella täysillä. Höyläsimme Harjunpään suuntaan, vaikka sinne ei todellakaan pitänyt edes mennä. Jokunen hassu hyyppä pelloilla ja kanahaukka horisontissa, mutta kiuruja ei löytynyt koko päivän aikana yhtään! Eipä ollut kuitenkaan yllätys, että taivaalla kenkutti jälleen faba-parvi (35 yks.).

Kohta olimmekin jo Harjunpään hansutokan äärellä. Joutsenia oli vielä 45 paikalla, mutta hanhia selvästi enemmän – vähintään 240 yksilöä, eli summa oli tuplaantunut reilussa parissa tunnissa. Lyhtynokka löytyi seasta käytännössä heti. Päivystimme paikalla jonkin aikaa ja sitten Siwaan hakemaan keltaista jaffaa akuuttiin hätään. Loppumatka menikin perspuolta tuskaillen (lainapyörän satula oli aika keljua mallia…).

Illemmalla Ulasoorin aukealla oli nimittäin vielä satapäin jouhtenia ja hansuja, mutta ne katsoimme vain ohimennen. Silloinkin liikehti vielä isoja hanhiparvia. Päivän aikana hanhiliikenne oli mainiota. Jos olisimme staijanneet vaikkapa Keronpäänkalliolla, niin olisi voinut lyödä komeat lukemat tiskiin.

Santos

Ei kommentteja: