tiistai 17. toukokuuta 2011

Säpin retki 14.5.

Säpin vaikea jäätilanne mielessä lähdimme Makholman rannasta kello 05:00. Räyhien korkeudelta pystyi jo sanomaan, ettei jäistä ole enää haittaa. Itätuuli oli vienyt ne kauemmas selkämerelle. Räyhien itäpuolella oli taas satoja alleja, kuten on joka vuosi tähän samaan aikaan. Melanitta-porukkaa oli heikosti liikkeellä. Kolme mustalintua Välimatalan kohdilla ja muutama pilkkasiipi Säpin rannoilla. Paikallisia mustalintuja on keväisin ollut aina Puran harjun ja Marjakarin välissä, mutta tällä kertaa emme käyneet siellä.

Alleja

Mustalintu
Rantauduimme Kräveliin takalahden puolelta. Ensimmäinen sinirinta löytyi melkein saman tien.

Näimme Krävelissä samanaikaisesti kolme sinirintaa, joten sen verran niitä ainakin oli. Tällaisessa paikassa laskee samat linnut helposti moneen kertaan. Krävelissä ei ollut nyt merikihua, kuten on ollut aikaisempina vuosina. Takalahden päällä pyörineeestä nuolihaukasta tuli vuosipinna, samoin majakan suunnalla kukkuneesta käestä.

Pommikopinnokalla oli lisää sinirintoja. Varovasti arvioiden ehkä neljä lintua.

Hernekertun säksätystä kuului monesta paikkaa.

Käenpiika pommikopinnokalla, toisen ääni kuului majakan suunnasta.
Puolenpäivän maissa alkoi lopun päivää kestänyt sade.

Jäistä ei ollut muuta merkkiä jäljellä kuin tämä luustuvan edessä ollut 'jäävuori'. Sekin kellahti iltapäivällä kumoon.

Karinokalla parin lapintiiran vastaanottokomitea. Leton kohdalla oli pikkukuovi rantakivikossa, muuten aika hiljaista.
Haahkojen pesinnästä ei saatu mitään viitteitä. Heikkojen jäätalvien jälkeen ensimmäiset haahkapoikueet ovat ilmestyneet jo vapun tienoissa. Nyt emme nähneet yhtään poikuetta toukokuun puolivälissä. Haahkan pesiäkään ei havaittu.

Hannu Rinne

2 kommenttia:

JE kirjoitti...

Kävin seuraavana päivänä sinirinnat mielessäni Säpissä. Komppasin Prakalan tosi hyvin ja laiturin-aseman seudun jotenkin enkä nähnyt yhtäkään!#

Sen sijaan sama pulska tumma kihu oli Krävelin nokassa kuten jo viikkoa aiemmin.

Hannu kirjoitti...

Eri päivinä voi olla näköjään aivan eri tilanne. Viime vuonnakin sinirintamäärät vaihtelivat Säpissä paljon. Tiiran mukaan peräkkäisinä päivinä havaittiin 5,52,42,29,7 ja 10 lintua.