tiistai 8. huhtikuuta 2008

Retki Meri-Poriin 6.4.2008

Suunnitelmissa on jo jonkin aikaa ollut pyöräretki Meri-Poriin, ei vaan ole tullut pitkän matkan takia lähdettyä. Ennen reissua kuvun täyttö hiilihydraateilla. Ruispuurosta, ruisleivästä, myslistä ja banaaneista saa sekä lyhyt- että pitkäkestoista energiaa. Ja ei muuta kuin reppu pykälään, kamerakassi Kronanin tarakalle ja menoksi.

Ensimmäiset havainnot tulivat Linnansillan tuntumasta, jossa peippo lauloi kirkkopuistossa ja kala- ja naurulokit metelöivät joella. Nelostuotteen ja Länsitien väliin oli saapunut pajusirkku. Ulasoorin pellot olivat tyhjät, mutta Rieskalan tuntumassa lauleli rautiainen. Levon lammikoiden kohdalta bongasin Honkaluotoon suuntaavan ekomatkaajan. Vaihdettiin kuulumiset sekä aprikoitiin alkaisiko sade ja alkoihan se melkein samantien. Kallossa tuli pideltyä sadetta ja seurattua haahkojen touhuja tunnin verran. Merelle oli huono näkyvyys.


Kuvaan sopii siteerata Aku Ankan naapuria Tulppua: "Mitäs riehut sorsa?"

Haahkanaaras ei ollut kovin innostunut ylkämiehistä. Kauniit puheet ja lipevä käytös mutta sitoutumisesta ei tietoakaan. Alkoi sataakin, lienee parasta sukeltaa suojaan sateelta ja kiusankappaleilta.
Paluumatkalla sade lakkasi ennen Enäjärveä ja torniin päästessä aurinkokin pilkahti hetkellisesti. Järvellä oli ainakin tukka- ja punasotkia, nauru- ja harmaalokkeja, nokikanoja, isokoskeloita, kyhmyjoutsenia ja yksi silkkiuikku. Tornin ja valtatien välistä kuului pikkutikan kiikitys ja yksi kulorastaskin ohitti paikan. Kaislikon reunassa oli pari kurkea ja kymmenen harmaahaikaraa.


Kala näyttää pitävän hoikkana, vaikka niitä hotkisi enemmänkin.


Taivaalle piirtyi muuttavien kurkien silhuetteja. Yhteensä paikan ohitti seitsemän kurkea.


Nuori merikotkakin pyörähti paikalla.

Matka jatkui Makholmaan, jossa tapahtui välitankkaus. Makholmasta Sudenkallioille ja Rimpialhoon johtava tie on sepelin takia kamala ajettava, mutta Viasveden päässä laululennossa ollut kangaskiuru palkitsi vaivan. Toinenkin kiuru lenteli puolen kilometrin päässä ensimmäisestä, mutta se saattoi olla sama kuin ensimmäinen. Rimpialhossa alkoi uudelleen sataa, mutta vanha kunnon Kronan toi sateesta huolimatta viisi uutta ekopinnaa kotiin. Matkaa kertyi päivän aikana 71 km.
Hannu Rinne

Ei kommentteja: