tiistai 15. huhtikuuta 2008

Muuttomeininkiä Kertsillä 15.4.

Sääennuste näytti sen verran mukavalle tätä päivää ajatellen, että laitoin kännyn pirisemään aikaisin. Kello 6.20 olinkin jo Kaasmarkun Keronpäänkalliolla staijiasemissa. Ja taas otti vietävästi päähän, kun olin niin myöhään paikalla – rastaita meni tietty ohi heti aamuhämyssä. Darn.

No, alku näytti lupaavalta; mukavan tyyni (hyvä pikkulinnuille), täysin pilvistä, eikä edes kovin kylmä. Räksiä ja punakylkiä meni aika mukavasti alusta lähtien, eikä meininki oikeastaan tauonnut ennen iltapäivää, koska oli sen verran hämyistä. Punakyljet ja laulurastaat nääs muuttavat aika hyvin pitkälle aamupäivälle jos on pilviä tarpeeksi. Sen olen huomannut kymmenet kerrat.

Pian huomasin, että nythän menee tavaraa laidasta laitaan: kuoveja, hyyppiä, kapustarintoja, peippoja, rastaita, sepelkyyhkyjä jne. Muutaman tunnin jälkeen olin lämpöisestä kelistä huolimatta jääkalikka, mutta monen lajin kohdalla oli jo niin mukavat pohjat, että en malttanut lähteä pois. Välillä näkyvyys oli tosin aika heikko – jotain ihme utupilveä kaikki paikat täynnä.

Jossain vaiheessa keli rupesi selkenemään mukavasti, minkä takia pedot ja kurjet pomppasi taivaalle. Meininki oli oikeasti kerrassaan upeaa, kun parhaimmillaan joka ”kiikarislaissilla” sai kirjata uusia petoja. Parhaasta päästä olivat nuori muuttohaukka, joka riuhtoi itseään länteen aivan kallion päältä. Samaten maakotka on aina mukavaa katseltavaa. Petosaldo oli komia: merikotka 2, ruskosuohaukka 1, sinisuohaukka 16, kanahaukka 4, varpushaukka 18, hiirihaukka 3, piekana 4, maakotka 1, sääksi 1, tuulihaukka 4, ampuhaukka 3 ja muuttohaukka 1. Ohessa viiletti lähes 350 kurkea. Niiden meno jatkui vielä, kun hilpaisin kalliolta veke klo 15.20, jolloin alkoi rae- ja vesikuurojen tulva. Kun pääsin takaisin kotiin, niin keli oli jälleen kirkas.

Monen lajin kohdalla yhdeksän tunnin laskeminen nosti luvut mukavalle tasolle: kapustarinta 251, töyhtöhyyppä 810 (mistähän näitä oikein riittää tähän vuodenaikaan?), taivaanvuohi 32, kuovi 67, naurulokki 1 853, kalalokki 269, sepelkyyhky 1 147, räkättirastas 1 589, punakylkirastas 497, kulorastas 17, peippo 2 475, järripeippo kokonaiset 4 (elikkäs vasta ekat tiedustelijat kehissä järreillä) ym.

Onneksi polkaisin Kertsille fillarilla, niin tuli paikkoja ekopinnojen huutavaan pulaan. Alla vielä jokunen kökkökuva dokumentiksi. Piti laittaa tuohon alle vielä kuva, jossa molemmat kotkalajit yhtä aikaa, mutta kun ei vain nyt tekniikka pelitä...

Santos


Lokkihärdelliä.

Hyyppien massat menevät ilmeisesti nyt, kun päivän sigma oli yli 800!

Ei kommentteja: