lauantai 19. toukokuuta 2012

Sinirintoja ja kovaa valoa Säpissä 13.5.

Lähdimme Makholman rannasta aamulla ennen viittä Säppiin. Oli tulossa aurinkoinen päivä, mikä tarkoittaa valokuvausmielessä kovia valoja.
Silkkiuikku, Great Crested Grebe
Silkkiuikku yrittää taas pesintää Kirrakarin rannassa, vaikka pesintähistoria on kovin murheellinen.

Viidensiiankarilla istui pari tiiraa, joista toinen yritti ostaa paritteluoikeutta piikkikiturilla.
Räyhän itäpuolella oli muutamia kymmeniä alleja, mutta ei satoja niin kuin keväisin yleensä on ollut.
Yksittäisiä merimetsoja lensi eri suuntiin, pari merikihua taisteli lokkien kanssa ja uroshaahkat piirittivät yksittäisiä naaraita.

Mustalintu, Black Scoter
Mustalintuja lensi aivan veneen vierestä, mutta keinumisen takia kuvaaminen ei oikein onnistunut. Yksi mustalintu sentään oli aivan ruudun reunalla.
Krävelistä löytyi heti kolme sinirintaa. Ehdimme jo luulla niitä olevan aivan määrättömästi, mutta noiden kolmen hävittyä emme nähneet enää Krävelissä yhtäkään.

Sinirinta, Bluethroat
Sinirinta, Bluethroat
Lyhyt staiji kaukoputkella ei tarjonnut paria kuikkaa kummempaa, joten siirryimme Prakalan nokkaan.
Kahlaajat olivat yksinäistä valkovikloa ja kahta pikkukuovia lukuunottamatta hukassa. Hernekerttuja, leppälintuja sekä kivitaskuja oli useita ja Luustuvalta kuului käenpiika. Prakalan nokasta löytyi toiset kolme sinirintaa. Alla oleva sinirinta näyttää solakammalta kuin kaksi aikaisempaa ja sen punainen kurkkulappu on suurempi.
Sinirinta, Bluethroat
Präälässä oli taas paljon lokkeja niin kuin aina keväisin, myös selkälokkipari oli paikalla.

Haahka, Common Eider
Tällaisia ryhmiä oli vielä aika paljon, eli yksinäinen haahkanaaras koiraiden piirittämänä.
Lähdimme takaisin Makholmaan ennen puoltapäivää. Viasvedenlahdella oli parvi valkoposkihanhia ja pieniä alliparvia.

Valkoposkihanhi, Barnacle Goose

Alli, Long-tailed Duck

Isokoskelo, Goosander
Makholman rannassa sorsat eivät ole kovin arkoja. Kameralla osoittelu aiheuttaa silti levottomuutta.
Reissu oli ihan leppoisa ja vuosipinnalistalle napsahti toistakymmentä lajia. Valokuvausmielessä emme saavuttaneet mitään hienoa, pitäisi olla paikalla aamu- tai iltavalojen aikaan. Ehkä sitten ensi kerralla.

Hannu Rinne

torstai 10. toukokuuta 2012

Neljän väiskilajin päivä 6.5.

Lähdimme Mikan kanssa Eurajoen metsiin aamulla seitsemältä. Peukaloinen oli äänessä Rajakalliolla, mutta kuvaamaan ei päässyt, koska peukaloisesta ei nähty kuin vilaus.
Seuraavaksi siirryimme Hepokankaalle ja kävelimme Pouruntien päästä päähän. Rautiainen kuului yhdessä paikassa mutta peukaloista ei missään. Kova tuuli vaikutti siihen, että linnut eivät olleet äänessä. Kuvauskohteiden niukkuuden takia päätimme profiloitua pajunkissojen kuvaajina. Alla on tele- ja laajakulmalinssillä napattu kuva pajunkissoista.


Pajunkissoja kuvatessa paikalle pöllähti pyrstötiainen hakemaan linnun höyhentä maasta. Kun tiainen ei vienytkään höyhentä mukanaan, sidoimme höyhenen pajuun ja jäimme odottamaan pitkähäntää takaisin. Se palasi kuitenkin taas maahan ja nappasi höyhenen mukaansa. Ei sen tarvinnut meidän syöttiä tavoitella, koska maassa oli vaikka kuinka paljon pyyn höyheniä.

Pyy tulee hyödynnettyä kokonaan, kun pyrstötiainen kantaa sen höyheniä pesäänsä.
Luvian huoltoaseman kahvittelun jälkeen ajoimme katsomaan Birdlifen vuoden lintua mustakurkku-uikkua. Ihmettelimme parin linnun nopeaa sukeltelua paikasta toiseen, kunnes tajusimme lammikolla olevan myös kolmannen uikun. Kolmas uikku piileskeli selvästi kahta muuta. Se pelkäsi tietysti meitäkin, mutta ilmeisesti enemmän toisia uikkuja, koska oleili edessämme 3-4 metrin etäisyydellä.

Uikkuparin ollessa näkösällä oli yksinäinen uikku pää alhaalla lähellä rantaa.

Meidän arvauksen mukaan tämä saattaisi olla viime vuonna lammikolla syntynyt uikku, joka on palannut syntymälammelleen. Vastaanotto on tuskin ollut kovin sydämellinen.

Katselimme autosta kun uikkupari ui tutkimaan rantaa tarkemmin. Yksinäinen uikku oli niin hyvin piilossa ettei sitä löytynyt ja pari palasi lammikon toiselle reunalle.
Illansuussa lähdimme etsimään Pomarkussa nähtyä virtavästäräkkiä. Paikalla ei ollut muita ja olin aivan varma, ettemme löydä sitä, mutta niin vain oli virtaväiski paikalla.

Virtavästäräkki, Grey Wagtail
Pomarkun Grillin kautta Leveäkarille. Siellä muutama kauris lähti kovaa kyytiä Riitsaranlahden suuntaan.

Kauris ei hyppää edessä olevan kiven yli, koska kivi on noin paljon terävyysalueen ulkopuolella. Se taisi hyppiä noin vain pelkästä pakenemisen riemusta.

Sitruunavästäräkki, Citrine Wagtail
Sitruunavästäräkistä tuli neljäs väiskilaji, kun keltavästäräkki oli nähty vähän aikaisemmin ja tavallisia väiskejä jo pitkin päivää.

Hannu Rinne

maanantai 7. toukokuuta 2012

Teerisuo, Virrat 28-30.4.

28.4.
Virroilla odotti yllätys, jota ei olisi kaivattu. Teerisuolle johtavalla tiellä oli niin paha kelirikko ettei sitä voinut ajaa autolla. Kelirikko merkitsi kolmen kilometrin jalkapatikkaa pehmeällä tiellä 20kg kuorman kanssa. Se on huonokuntoiselle kova rypistys. Suolla rämpiminen on sitten vielä oma lukunsa. Suo on siitä metka paikka, että se imaisee saappaat ahnaasti sisuksiinsa ja on sen jälkeen haluton päästämään niistä irti.
Pystytimme teltat paikkaan, jossa näkyi teerien höyheniä.

Onni hymyili heti alkajaisiksi, kun muistikortille tarttui kokenut teerikuvaaja harjoittelemassa suolla makaamista. Ei uskoisi teerikuvaajan pitelevän Canonia käsissään ensimmäistä kertaa elämässään. Tuon kokemuksen johdosta teerikuvaaja ei nukkunut kunnolla koko yönä - joko innostuksen tai inhon takia.

29.4.
Yöllä lämpötila putosi pakkaselle. Teerien pulputus ja nahistelun äänet alkoivat kuulua heti neljän jälkeen aamulla. Kaikki teeret olivat myötävalon puolella.

Auringonnousun aikaan oli hetken aikaa mukavat taustavalot.

Neljä minuuttia myöhemmin teerikoiras on jo auringonpaisteessa.

Naaraita oli kymmenkunta ja koiraita parikymmentä. Edellisenä aamuna oli nähty vain yksi naaras.

Olisiko nuori teeri? Ainakaan se ei ole yhtä paksu kuin muut kukot eikä pyrstö ole vielä kovin kehittynyt.

Rajuja tappeluja ei juuri ollut. Enimmäkseen vain tuijotettiin toista teertä lähietäisyydeltä. Kahdeksaan mennessä viimeinenkin teeri oli häipynyt suolta. Söimme aamupalan ja otimme päälle parin tunnin tirsat. Virtojen keskustaan päästäkseen piti taas taistella pois suolta ja patikoida sitten autolle. Teltat jätimme suolle ja otimme mukaan vain kamerat. Lounaan jälkeen kävimme tiedustelemassa pääsisikö suon reunaan ajamaan toista reittiä. Ei päässyt, joten palasimme suolle eilistä reittiä. Illalla siirsimme telttoja hieman eri paikkaan.

30.4.
Lämpötila laski yöllä viisi astetta pakkaselle. Teeret tulivat suolle taas neljän aikaan. Naaraita oli nyt ainakin 20 ja koiraita saman verran.

Kello on 05:04 ja teerikukko päästää ulos ylimääräistä höyryä.

Siinä missä kukot säntäilivät ympäri reviiriään, pysyivät kanat rauhallisesti aloillaan.

Ei luulisi olevan vaikea saada aikaan riitaa tämän kukon kanssa.

Niin kauan kuin suolla oli kanoja, pitivät kukot toimintaa yllä. Naaraiden häivyttyä ne tyytyvät vain pulisemaan kunnes poistuvat itsekin.

Lintujen ajatuksia arvaillessa menee luultavasti aivan metsään, mutta ilmiselvästi teerinaaras:
a) miettii mistä löytyisi teerikoiras, joka ei heti parittelun jälkeen häivy tappelemaan toisten kukkojen kanssa tai
b) miettii löytyykö kuuraisesta maasta mitään syötävää tai
c) miettii miten vaikeaa kuvaajan on poistaa edessä oleva kuivunut ruoho kuvankäsittelyllä

Teeret häipyivät taas kahdeksan maissa ja saman teimme mekin. Vaikka mitään huipputilanteita emme onnistuneet kuvaamaan, niin kuvat kuitenkin paranivat viime vuoteen verrattuna.

Mikko ja Jani viettivät yön teerisuolla ennen Mikaa ja itseäni.
Mikon päivitys on osoitteessa:  http://mikonjuttuja.blogspot.com/2012/05/teerisoidinta.html
Janin postaus on osoitteessa: http://jlep-kuvat.blogspot.com/2012/05/2842012-teerikuvausta-virroilla.html

Mikan postaus on osoitteessa: http://mikalinho.blogspot.com/2012/05/punaisia-kulmakarvoja-28-3004.html

Hannu Rinne

perjantai 4. toukokuuta 2012

Tiikerien maassa, Kazirangan kansallispuisto, Intia

Lensimme New Delhistä Assamin Guwahatiin aamulla 19.3. Reitti kulkee Himalajan eteläpuolella tarjoten kirkkaalla ilmalla näkymän Mount Everestille.

Mount Everest on vasemmalla ja oikealla ehkä Lhotse.
Guwahatista jatkoimme välittömästi autolla Kazirangan kansallispuistoon. Automatkan ainoa lintukuva on kyläkottaraisesta.

Kyläkottarainen, Asian Pied Starling
Seuraavat kaksi päivää kuluivat safareilla. Kumpanakin aamuna oli norsusafari sarvikuonojen laidunmaille, jonka jälkeen jeeppisafarit puiston eri osiin.
KAZIRANGASSA KUVATTUJA NISÄKKÄITÄ JA KILPIKONNA:

Norsusafarin lähtöpaikka. Lahtölaiturin tolpassa on monsuunien vuosittaisia tulvakorkeuksia. Eläinten on hakeuduttava puiston korkeimpiin osiin tulvien ajaksi.

Norsusafarin paluupaikka.

Nuori norsu solmii jo täyttä päätä asiakassuhteita. Norsun koulutus alkaa noin 6-vuotiaana ja asiakkaita se voi kuljettaa noin 11-vuotiaana. Se seurasi muuta norsukolonnaa safareilla.

Intiansarvikuono kuvattuna norsun selästä.


Oppaat sanoivat Kazirangassa olevan 2048 sarvikuonoa. Wikipedian mukaan niitä oli 2048 jo vuonna 2009 ja kanta on ollut kasvamaaan päin.

Sarvikuonon pituus on 310-380 cm, korkeus 147-185 cm ja paino 1600-3500kg.
Jeepin kuljettajat olivat varuillaan, sillä 40km/h juokseva ja kolme tonnia painava eläin kaataa helposti tonnin painoisen jeepin.

Vesipuhvelin sarvissa istuu viidakkomainoja ja hartioilla ilmeisesti töyhtömaina.

Vesipuhvelin seurassa pikkujalohaikara ja pronssijassana.
Majapaikan henkilökunta ajoi yhtenä yönä vesipuhvelia pois riisivainiolta. Kaverit olivat aamulla aika väsyneitä.

Saukkoja, Otters
Muntjakki, Barking Deer
Sikahirvi, Hog Deer

Sikahirven nimi viittaa sikaan ilmeisesti siksi, että se on ruumiinrakenteeltaan matala, raskasrakenteinen ja lyhytjalkainen.
Barasinga, Eastern Swamp Deer
Jos ymmärsin oikein, niin tässä poimitaan idätettyjä riisintaimia. Ne istutetaan varsinaiselle riisipellolle.
Vasemmalla olevalla naisella on punainen täplä otsassa. Yleinen uskomus on, että täplä tarkoittaa kastittomuutta, mutta wikipedian ja erään toisen lähteen mukaan täplä ei liity lainkaan kasteihin.

Riisipellon muokkausta.

Tämän kylän väki on tullut seudulle Tiibetistä Brahmaputra jokea myöten. Heidän kylässään ei näkynyt mitään nykyajan mukavuuksia. Kuvassa kalastetaan tulvakuopassa.

Teen poimintaa.

Brahmaputrajoessa oli vesi vähissä.

Kilpikonna, Roofed Turtle?
Kilpikonnat muistuttavat lajeja Assam Roofed Turtle ja Indian Roofed Turtle, suomenkielistä nimeä ei löytynyt.
KAZIRANGASSA KUVATTUJA LINTUJA:

Kastanjamehiläissyöjä, Chestnut-headed Bee-eater
Äkkiä katsottuna lintu näyttää mehiläissyöjältä, mutta tarkemmin katsottuna eroja on aika monta (tumma otsa, ei ruskeaa siivessä eikä pidentyneitä pyrstöjouhia).

Pilkkaminivetti, Scarlet Minivet
Miniveteillä uros on punertava ja naaras keltainen.

Sitruunavästäräkki, Citrine Wagtail
Kauluskaija, Rose-ringed Parakee
Karanneita kauluskaijoja nähdään myös monissa Euroopan puistoissa. Alkuperäiset asuinalueet ovat Intiassa ja Afrikassa.

Teräsfasaani, Kalij Pheasant
Kuvauspaikassa oli vähän valoa. Kuvasin mielestäni myös naarasfasaania, mutta muistikortilta ei löytynyt norsun sontaläjää kummempaa.

Suofrankoliini, Swamp Francolin
Suofrankoliinin status on 'vulnerable'.

Tiibetinhanhia ja intianviheltäjäsorsia, Bar-headed Geese and Lesser Whistling Ducks

Edessä on jalohaikara ja takana ilmeisesti silkkihaikara.

Pikkujalohaikara, Intermediate Egret
Aasianrakonokka, Asian Openbill
Aasiansatulahaikara, Black-necked Stork
Linnun status on 'Near Threatened'.

Pikkumarabu, Lesser Adjutant
Pikkumarabun status on 'Vulnerable'.

Pisamapelikaani, Spot-billed Pelican
Pisamapelikaani on kärsinyt elinympäristön muuttumisesta. Suojelutoimenpiteiden ansiosta linnun status on nyt 'Near Threatened', kun se aiemmin oli 'Vulnerable'.

Kalahuuhkaja, Brown Fish Owl
Oppaat löysivät kalahuuhkajan vaikeasta paikasta niin helposti, että lintu istuu luultavasti samassa puussa melkein aina.

Aromerikotka, Pallas’s Fish Eagle
Aromerikotkan status on 'Vulnerable'. Lajin vähenemisen syyt ovat tuttuja: Vaino ja elinympäristön tuhoutuminen.

Isokalakotka, Grey-headed Fish Eagle
Isokalakotka oli Kazirangan yleisin petolintu.

Isokalakotka, Grey-headed Fish Eagle
Lähdimme kotimatkalle 22.3. Ensin autolla Kazirangasta Guwahatiin ja sieltä lento New Delhiin, yöpyminen hotellissa ja aamulla seitsemän tunnin lento Helsinkiin.

Yhteenveto:
Intian yhteydessä puhutaan paljon taudeista. Me onnistuimme välttämään vatsa- ja kuumetaudit. Siinä on osansa tuurilla ja omalla toiminnalla. Omassa toiminnassa on tärkeintä käsidesin ahkera käyttö ja syöminen puhtaissa paikoissa. On melkoinen riski ostaa katukauppiaalta naposteltavaa tai edes kahvia tai teetä. Hanavettä ei voi juoda missään eikä sitä ole syytä käyttää edes hampaiden pesuun. Juomia ei kannata nauttia jäiden kanssa. Itse en koskenut myöskään kypsentämättömiin vihanneksiin. Mahdollinen vatsatauti talttuu päivässä tehokkailla antibiooteilla.

Hyönteiskarkotetta on syytä käyttää etenkin hämärän aikaan. Malarialääkitys pitää olla kunnossa, jos liikkuu malaria-alueilla.
 
Nisäkkäistä näkyi odotetut lajit. Kazirangan villejä aasiannorsuja emme saaneet kunnolla kuvaushollille.
 
Lintukuvia syntyi noin sadasta lajista. Kuvausten pääpaino oli kuitenkin suurissa nisäkkäissä emmekä näin ollen edes yrittäneet tunnistaa kaikkia havaitsemiamme lintuja. Lintukirjan levinneisyyskarttojen perusteella liikkumillamme alueilla on mahdollista havaita satoja lajeja.

Alla on lista kuvaamistani lintulajeista.

1. Suofrankoliini, Swamp Francolin
2. Viidakokana, Red Junglefowl
3. Teräsfasaani, Kalij Pheasant
4. Riikinkukko, Indian Peafowl
5. Intianviheltäjäsorsa, Lesser Whistling Duck
6. Tiibetinhanhi, Bar-headed Goose
7. Ruostesorsa, Ruddy Shelduck
8. Aasiankääpiösorsa, Cotton Pygmy-goose
9. Sinisorsa, Mallard
10. Pikku-uikku, Little Grebe
11. Aasianrakonokka, Asian Openbill
12. Mustahaikara, Black Stork
13. Aasiansatulahaikara, Black-necked Stork
14. Pikkumarabu, Lesser Adjutant
15. Intianiibis, Red-naped Ibis
16. Kyyryhaikara, Striated Heron
17. Intianriisihaikara, Indian Pond Heron
18. Harmaahaikara, Grey Heron
19. Ruskohaikara, Purple Heron
20. Lehmähaikara, Cattle Egret
21. Jalohaikara, Great Egret
22. Pikkujalohaikara, Intermediate Egret
23. Silkkihaikara, Little Egret
24. Pisamapelikaani, Spot-billed Pelican
25. Käärmekaula, Darter
26. Jaavanmerimetso, Little Cormorant
27. Intianmerimetso, Indian Cormorant
28. Liitohaukka, Black-winged Kite
29. Haarahaukka, Black Kite
30. Aromerikotka, Pallas's Fish Eagle
31. Isokalakotka, Grey-headed Fish Eagle
32. Idänmehiläishaukka, Oriental Honey Buzzard
33. Intiankorppikotka, Indian Vulture
34. Kalmokorppikotka, Red-headed Vulture
35. Harjakotka, Crested Serpent Eagle
36. Arovarpushaukka, Shikra
37. Valkosilmähaukka, White-eyed Buzzard
38. Jalokotka (Nisaetus cirrhatus), Crested Hawk Eagle
39. Jalokotka (Nisaetus limnaeetus) Changeable Hawk Eagle
40. Ojasuokana, White-breasted Waterhen
41. Pronssijassana, Bronze-winged Jacana
42. Pitkäjalka, Black-winged Stilt
43. Intianhyyppä, Yellow-wattled Lapwing
44. Kenttähyyppä, Red-wattled Lapwing
45. Mustaviklo, Spotted Redshank
46. Valkoviklo, Common Greenshank
47. Metsäviklo, Green Sandpiper
48. Liro, Wood Sandpiper
49. Kesykyyhky, Common Pigeon
50. Idänturturikyyhky, Oriental Turtle Dove
51. Aasianturturikyyhky, Spotted Dove
52. Huiluviherkyyhky, Yellow-footed Green Pigeon
53. Kauluskaija, Rose-ringed Parakeet
54. Luumupääkaija, Plum-headed Parakeet
55. Punarintakaija, Red-breasted Parakeet
56. Haukkakäki, Common Hawk Cuckoo
57. Viirukäki, Sirkeer Malkoha
58. Aasiankukaali, Southern Coucal
59. Brahmanpöllö, Spotted Owlet
60. Kalahuuhkaja, Brown Fish Owl
61. Intiantöyhtökiitäjä, Crested Treeswift
62. Harjalintu, Common Hoopoe
63. Intiansininärhi, Indian Roller
64. Smyrnankalastaja, White-throated Kingfisher
65. Kuningaskalastaja, Kingfisher
66. Pikkumehiläissyöjä, Green Bee-eater
67. Kastanjamehiläissyöjä, Chestnut-headed Bee-eater
68. Lippasarvinokka, Malabar Pied Hornbill
69. Rusohuppuseppä, Brown-headed Barbet
70. Kilkkuseppä, Coppersmith Barbet
71. Intiantulitöyhtö, Lesser Goldenback
72. Isometsäkäpinkäinen, Large Woodshrike
73. Intianisokäpinkäinen, Large Cuckoo-shrike
74. Pilkkaminivetti, Scarlet Minivet
75. Ruskoperälepinkäinen, Long-tailed Shrike
76. Tiibetinlepinkäinen, Grey-backed Shrike
77. Viiridrongo, Greater Racket-tailed Drongo
78. Mustadrongo, Black Drongo
79. Huppukuhankeittäjä, Black-hooded Oriole
80. Huppuviidakkoharakka, Rufous Treepie
81. Paksunokkavaris, Jungle Crow
82. Punaposkibulbuli, Red-whiskered Bulbul
83. Punaperäbulbuli, Red-vented Bulbul
84. Pitkäpyrstöräätäli, Common Tailorbird
85. Viitakerttunen, Blyth's Reed Warbler
86. Metsäpensastimali, Jungle Babbler
87. Töyhtömaina, Great Myna
88. Viidakkomaina, Jungle Myna
89. Pihamaina, Common Myna
90. Kyläkottarainen, Asian Pied Starling
91. Bramiinikottarainen, Brahminy Starling
92. Intianrastas, Tickell's Thrush
93. Harakkatasku, Oriental Magpie-Robin
94. Intiantasku, Indian Robin
95. Mustapäätasku, Common Stonechat
96. Purppuramedestäjä, Purple Sunbird
97. Varpunen, House Sparrow
98. Keltavästäräkki, Yellow Wagtail
99. Sitruunavästäräkki, Citrine Wagtail
100. Virtavästäräkki, Grey Wagtail
101. Västäräkki, White Wagtail
102. Riisikirvinen Paddyfield Pipit

Hannu Rinne