torstai 10. toukokuuta 2012

Neljän väiskilajin päivä 6.5.

Lähdimme Mikan kanssa Eurajoen metsiin aamulla seitsemältä. Peukaloinen oli äänessä Rajakalliolla, mutta kuvaamaan ei päässyt, koska peukaloisesta ei nähty kuin vilaus.
Seuraavaksi siirryimme Hepokankaalle ja kävelimme Pouruntien päästä päähän. Rautiainen kuului yhdessä paikassa mutta peukaloista ei missään. Kova tuuli vaikutti siihen, että linnut eivät olleet äänessä. Kuvauskohteiden niukkuuden takia päätimme profiloitua pajunkissojen kuvaajina. Alla on tele- ja laajakulmalinssillä napattu kuva pajunkissoista.


Pajunkissoja kuvatessa paikalle pöllähti pyrstötiainen hakemaan linnun höyhentä maasta. Kun tiainen ei vienytkään höyhentä mukanaan, sidoimme höyhenen pajuun ja jäimme odottamaan pitkähäntää takaisin. Se palasi kuitenkin taas maahan ja nappasi höyhenen mukaansa. Ei sen tarvinnut meidän syöttiä tavoitella, koska maassa oli vaikka kuinka paljon pyyn höyheniä.

Pyy tulee hyödynnettyä kokonaan, kun pyrstötiainen kantaa sen höyheniä pesäänsä.
Luvian huoltoaseman kahvittelun jälkeen ajoimme katsomaan Birdlifen vuoden lintua mustakurkku-uikkua. Ihmettelimme parin linnun nopeaa sukeltelua paikasta toiseen, kunnes tajusimme lammikolla olevan myös kolmannen uikun. Kolmas uikku piileskeli selvästi kahta muuta. Se pelkäsi tietysti meitäkin, mutta ilmeisesti enemmän toisia uikkuja, koska oleili edessämme 3-4 metrin etäisyydellä.

Uikkuparin ollessa näkösällä oli yksinäinen uikku pää alhaalla lähellä rantaa.

Meidän arvauksen mukaan tämä saattaisi olla viime vuonna lammikolla syntynyt uikku, joka on palannut syntymälammelleen. Vastaanotto on tuskin ollut kovin sydämellinen.

Katselimme autosta kun uikkupari ui tutkimaan rantaa tarkemmin. Yksinäinen uikku oli niin hyvin piilossa ettei sitä löytynyt ja pari palasi lammikon toiselle reunalle.
Illansuussa lähdimme etsimään Pomarkussa nähtyä virtavästäräkkiä. Paikalla ei ollut muita ja olin aivan varma, ettemme löydä sitä, mutta niin vain oli virtaväiski paikalla.

Virtavästäräkki, Grey Wagtail
Pomarkun Grillin kautta Leveäkarille. Siellä muutama kauris lähti kovaa kyytiä Riitsaranlahden suuntaan.

Kauris ei hyppää edessä olevan kiven yli, koska kivi on noin paljon terävyysalueen ulkopuolella. Se taisi hyppiä noin vain pelkästä pakenemisen riemusta.

Sitruunavästäräkki, Citrine Wagtail
Sitruunavästäräkistä tuli neljäs väiskilaji, kun keltavästäräkki oli nähty vähän aikaisemmin ja tavallisia väiskejä jo pitkin päivää.

Hannu Rinne

Ei kommentteja: