maanantai 1. helmikuuta 2010

Pygmi, Surnia, Ermo ja Selkätikka

24.1.2010 Kivini:
Aamusella kuittaamaan valkoselkätikka Kiviniltä. Tikkaa ei näkynyt ruokinnalla, eikä sitä löytynyt Kivinin lehdostakaan. Ruokintapaikan tuntumaan kerääntyi seitsemän harrastajaa odottamaan valkoselkätikkaa. Tikkaa ei kuulunut, mutta paikalle pöllähti varpuspöllö.

Itse sain varpuspöllöstä(Pygmi) vuosipinnan. Samasta pöllöstä napsahti Uniluotoon ekopinna.Pöllö kävi ainakin viidessä pöntössä, eikä varmaan tehnyt tiukkaakaan. Luulisi, että tuollainen pallero mahtuu hädin tuskin telkänpönttöön. Tikkaa ei irronnut puolen tunnin odottelulla. Se oli kuitenkin nähty myöhemmin - luultavasti samalla hetkellä, kun käynnistin auton.

30.1.2010 Hanhiluoto:
Aamulla 20 asteen pakkasessa Hanhiluodon hiiripöllöä(Surnia) katsomaan. Pöllö oli paikalla ja kuvaamaankin pääsi ihan hyvin. Sormet tietysti jäätyivät, mutta mitä siitä. Ei ne ainakaan vielä ole tippuneet pois.Pöllö lähti useasti hyökkäykseen, mutta keskeytti sen sitten jostain syystä. Myyrät ehkä näkevät päivällä saalistavan pöllön helposti. Alueella on luultavasti runsaasti ravintoa, koska pöllö on pysytellyt seudulla jo hyvän aikaa.

30.1.2010 Eurajoki, Auvi:
Tunturikiurut(Ermo) löytyivät Verkkokariin johtavan tien eteläpuolelta sähkölinjan kohdalta. Etäisyyttä oli n. 30 metriä ja paikalla oli vastavalo, mutta ei voi valittaa kun sai ermosta vuosipinnan ja kuvaeliksen.Autonikkunasta kuvailtiin, eikä ulos menty lainkaan. Ulkona hilluminen olisi melko varmaan pelottanut ne tiehensä.Takana oleva hahmo on myös tunturikiuru ja kaikkiaan niitä oli edelleen kolme.Mikähän tuo talventörröttäjä on nimeltään. Niitä voisi istuttaa jonkun pellolle Makholmaan, saattaa viljelmän koordinaatit ermojen tietoon ja odottaa ensi talvena niiden ilmestymistä.

30.1.2010 Kivini:
Nyt valkoselkätikka napsahti melkein saman tien. Se viihtyi puissa aika korkealla ja lensi kohta Kivinin lehdon suuntaan. Kuvista tuli surkeita, mutta ainakin tikasta napsahti vuosipinna. Lintu on koiras, mutta ikäarvailuja ei tohdi mennä esittämään.

Selkätikan selkä ja

selkätikan kylki.

Hannu Rinne

Ei kommentteja: