lauantai 19. joulukuuta 2009

Bird Island, Seychelles 18.11.2009 - 28.11.2009, days 4-6

Monella aamiaisella toistui episodi, jossa sama jättiläiskilpikonna pyrki aamiaiselle. Se ilmestyi jostain ja suuntasi aina samalle aamiaistilan sisäänkäynnille. Aamiaistilassa on noin 30 cm kynnys ja kun konna pääsi sen eteen, se kohottautui niin ylös kuin pääsi ja rupesi hivuttautumaan peremmälle. Sitten tuli tarjoilija joko vesimelonin tai paahtoleivän kanssa ja ryhtyi niiden avulla kääntämään konnaa ja kuljettamaan sitä takaisin nurmikolle. Muutaman metrin päässä tarjoilija pudotti konnan aamiaisen maahan, jonka se sitten söi, eikä tullut enää pyytämään lisää. En huomannut kysyä, mutta olen melko varma, että sama juttu on toistunut jo vuosien ajan.
One giant tortoise was a regular breakfast visitor. When the breakfast was well started it headed to the restaurant entrance and tried to climb on the verandah. Then the waitress came and turned it around with a piece of bread and lured it back on the lawn. After the tortoise had eaten the bread in did not come back until the next morning.

Taulussa todetaan muun muassa, että hotelli rakennettiin uudestaan keskemmälle saarta, kun aikaisemmin rannemmalla ollut hotelli huuhtoutui mereen voimakkaan eroosion takia. Lisäksi mainitaan, että hotelli on vastaanottanut tunnustuksia luontoystävällisistä ratkaisuistaan asuntojen energiakäytössä.
Hotel information table.

Ensimmäisessä tekstiosiossa viitattiin lentokenttään useaan otteeseen. Tässä on tarkemmin sen historiaa. Siinä todetaan, että ennen lentokenttää saarelle liikennöitiin vesitse ja matka Mahelta kesti 10-20 tuntia tuulista riippuen. Lentokenttäalue niin kuin koko saarikin oli ennen kookospalmujen sekä guanon peitossa ja se raivattiin sekä tasoitettiin käsin 1971-1973 20-30 henkilön voimin.
Airstrip information table.

Nykyään lentokenttä näyttää tältä katsottaessa etelästä pohjoiseen. Vasemmalla pilkottaa vain yhden bungalowin katto, mutta siinä ne ovat kaikki 24 rivissä lentokentän suuntaisesti.
The airstrip from south to north. The bungalows are on the left behind the bushes.

21.11.2009

Suokukko oli edelleen aamulla paikalla lentokentällä. Päivisin sitä ei näkynyt.
The ruff was present in the mornings.

Aropääskykahlaaja nousussa, laskussa tai vaan muuten tuulettelee kainaloitaan.
Black-winged Pratincole is either taking off, landing, or airing armpits.

Aropääskykahlaajan erotti jo kaukaa. Tumma lintu yksinään, eikä liikkunut lainkaan.
Black-winged Pratincole can be identified easily even at a long distance. Dark bird alone and immobile.

On siinä jonkin verran pääskymäisiä piirteitä.
Pratincole's Finnish name refers to the Barn Swallow or to the House Martin. They both share some characteristics with pratincole.

Alasiiven värityksen perusteella laji naulaantuu varmasti, sillä muilla alueella nähtävillä pääskykahlaajilla on punaista siiven alapinnalla. Muita mahdollisia ovat pääskykahlaaja, aasianpääskykahlaaja ja madagaskarinpääskykahlaaja.
Underwing nails the species, because all other possible pratincoles have rufous in their underwing coverts.

Kentällä oli aina muutama tundrakurmitsa. Jos ei kävellyt aivan niitä kohti, pääsi aika lähelle, mutta kameralla osoittelusta ne eivät pitäneet.
Gray Plovers used to feed in the airstrip. They were pretty tame but became nervous if you pointed a camera at them.

En lakkaa ihmettelemästä miten Canonin autofocus on pystynyt poimimaan tundrakurmitsan vihreästä taustasta. No, vahinko tietysti, ei se turhan usein toistunut.
Camera autofocus worked unexpected well. Usually it does not focus on targets that have background other than sky.

Nuori kuningasfregattilintu kentän päällä. Se ei katso aikaa eikä paikkaa, kun pää alkaa syhymään.
Great Frigatebird over the airstrip.

Iltapäivällä oli sen verran sateen uhkaa ettei voinut lähteä kovin pitkälle. Mökin ympäristön puissa pyörii jatkuvasti seychellienmedestäjiä. Käsikirjassa sanotaan medestäjän hörppivän mettä ja syövän hyönteisiä, mutta missään ei sanota että se repii raa'alla voimalla tuollaisia oksia irti.
In the afternoon it looked like rain so it was good to stay close to the bungalows. Seychelles Sunbird prefers usually nectar and insects but may apparently use buds as well.

Medestäjä on melko uusi tulokas saarella. Niitä siirrettiin saarelle muutama vuosi sitten noin 25 lintua ja nyt kanta lienee sata lintua tai enemmän.
25 Seychelles Sunbirds have recently been introduced to the island. The amount is now around 100.

Lauantai on menopäivä ja tässä suunnitellaan illan rientoja.
It is Saturday. Let's go out on the town.

22.11.2009

Keijutiira sunnuntain ensi valossa hotellin pihapiirissä.
Fairy Tern in the first light in the morning.

Länsirannan näkymiä, ei näytä poutapäivältä tämäkään.
West coast. It does not seem rainless today either.

Länsirannan opastaulu. Siinä sanotaan muun muassa, että länsirannalla ei ole koralliriuttaa, joten se on alttiina eroosiolle.
Information table for the west coast.

Ensimmäisen kerran nokitiirakoloniassa. Tiirat ovat jättäneet kolonian noin kuukausi sitten, ainoastaan heikkoja yksilöitä on jäljellä ja tuhansia kuolleita tiiranpoikasia. Kuvassa on keijutiira.
The first visit to Sooty Tern colony. Terns have left the colony at least a month ago, only the weak birds are left. The lonely figure in the left is Fairy Tern.

Taulussa sanotaan, että nokitiirakanta on vaihdellut rajusti aikojen kuluessa. Kanta on mahdollisesti ollut 10 miljoonaa paria 1900-luvun taitteessa ennen kookospalmujen istuttamista. 1967 kanta on ollut 18000 paria ja kookospalmujen raivaamisen jälkeen kanta on kasvanut 700000 pariin.
Colony information table.

Nokitiirakoloniaan ei auttanut jäädä pitkäksi aikaa, sillä lännestä lähestyi sadekuurorintama.
The first showers are approaching.

Kolonian reunalta jälleen tuntemattomaksi jäänyt perhonen.
Again an unknown butterfly at the fringe of the colony.

ja samasta paikkaa vielä kolmaskin. Tämä oli saaren yleisin perhoslaji.
Yet another butterfly in the same place. This was the most common butterfly in the island.

Nokitiirakoloniassa oli muutamia vihermehiläissyöjiä.
Some Blue-cheeked Bee-eaters used to feed at the colony.

Pohjoisranta ns. Hirondelle Bay oli yksi paikka, jossa pikkutropiikkilinnut usein lentelivät.
White-tailed Tropicbirds patrolled along the northern shores.

Ei nyt mikään unelmakuva, mutta tässä pääsee vertaamaan pikkuruskotiiraa ja ruskotiiraa. Paikka on myös Hirondelle Bay. Kokoero on melkoinen ja lennossa vielä selvempi.
While roosting it is easy to see that Lesser Noddy is smaller than Brown Noddy. The difference is evident in flight too.

Vielä pikkukuovi Hirondelle Bayssä. Pikkukuoveja näkyi joka päivä ja miltei joka paikassakin. Jos pikkukuovin ajoi lentoon, niin se ilmaisi joka kerta närkästyksensä hyvin kovaäänisesti.
Whimbrel is very common in Bird. It did not take off quietly, quite the contrary.

Luultavasti samat töyhtötiirat kuin aikaisemmin ja aivan samassa paikassa.
Probably the same six Greater Crested Terns in the same place as before.

Rariteetit neljä ja viisi yhdessä kuvassa ja taas lentokentällä. Linnut ovat lyhytvarvaskiuru ja lapinkirvinen.
Vagrants number four and five in the same picture. Birds are Greater Short-toed Lark and Red-throated Pipit.

Lapinkirvinen on masokisti, sillä keväällä se änkeää Varangin hyisiin tuuliin ja talveksi Birdin lentokentän porottavaan kuumuuteen. Lapinkirvisiä oli yhteensä kolme.
Red-throated Pipit is an extremist. It breeds in freezing Varang Peninsula in Norway and winters in a hot airstrip in Bird Island.

Kastunut nuori liejukana ei ehkä ole maailman kauneimpia lintuja?
Lounaan jälkeen Adrian kertoi, että oli nähnyt idänhaukkakäen (Cuculus poliocephalus) lentokentän eteläpäässä. Satoi jo aika rankasti, mutta mentiin kuitenkin sateenvarjojen alla katsomaan, jos se olisi vielä paikalla. Ei löytynyt, mutta taivaan hanat aukesivat toden teolla. Adrian kiirehti lentokoneelle ja itse jäin varjon alle odottelemaan kuuron loppumista. Sade loppui runsaan tunnin kuluttua, mutta käestä ei näkynyt vilaustakaan.
A wet young Moorhen is probably not the most beautiful bird in the world.
In the afternoon Adrian told me about an Asian Lesser Cuckoo he had seen at the southern end of the airstrip. It was already raining heavily, but we picked up the umbrellas and went to try to find it again. We did not find it and the rain turn into a downpour. Adrian had to go and catch his flight, but I stayed under the umbrella an hour or so and when the rain stopped the cuckoo stayed in hiding.

23.11.2009

Edelleen kolme lapinkirvistä aamulla lentokentällä.
Still three Red-throated Pipits at the airstrip.

Rantasipistä uusi laji. Rantasipi on vuosittain nähtävä muuttolintu.
My first Common Sandpiper in Bird. It is a migrant.

Pylväspyhimys, eli madagaskarinturturikyyhky. Birdillä tavataan harmaapäistä nimilajia (picturata), punapäistä alalajia (rostrata) sekä näiden risteymiä.
Madagascar Turtle Dove. It is common in Bird, where the nominate race (picturata) has interbred with race rostrata.

Aamiaisella ei tarvinnut taaskaan olla yksin.
You do not have to be alone in the breakfast.

Yksin ei vaan tahtonut pystyä pitämään puoliaan lintuja vastaan. Kun suojelin marmeladiani, niin seeprakyyhky oli jo pöllimässä paahtoleipää. Hyvä keino oli laittaa vähän särvintä keskemmälle pöytää ja syödä äkkiä itse loput.
It is hard to hold your own against birds. As I tried to protect my marmalade from fodies, the Zebra Dove was pecking at my toast. A good strategy was to give them something and to eat quickly the rest breakfast.

Madagaskarinkutojat olivat kovasti makean perään. Olivat ne silti ahneesti leivän ja riisinkin perässä. Yksi nuori kutoja ei lähtenyt marmeladikupilta mihinkään vaikka yritin vähän töniä. Lintu vain kiersi kuppia ja nokka kävi koko ajan.
Fodies were after sweet, bread and rice. I tried to push a young fody away from my marmalade cup, but it just turned around the cup and kept pecking at the marmalade all the time.

Uutena lajina pikkusirri lentokentältä. Pikkusirri on myös vuosittain nähtävä muuttolintu.
Little Stint is a migrant too.

Aavikkotylli on parhaimmillaan aivan helppo tuntea, mutta toisinaan näkee lyhytnokkaisempiakin aavikkotyllejä.
Greated Sandplover is usually easy to identify, but sometimes they have nearly as short bill as Lesser Sandplover.

Vihermehiläissyöjät huilasivat usein lentokentällä.
Blue-cheeked Bee-eaters used to roost on the airstrip.

Metsäkirvisestä uusi laji ja tietenkin lentokentältä. Se on ollut ennen rariteetti, mutta nykyään se havaitaan vuosittain.
Tree Pipit was a vagrant before, but it is now a migrant.

Koskaan ennen ei ole kuulemma nähty kahta lyhytvarvaskiurua yhtaikaa.
This is the first time two Greater Short-toed Larks have been recorded at the same time.

Kun seisoin, niin kiuru oli varuillaan,
The lark was nervous when I was standing, but

mutta jatkoi ruokailua kun istuin retkituolille.
calmed down when I sat down on my stool.

Hannu Rinne

Ei kommentteja: