maanantai 9. helmikuuta 2009

Lentotiaisia Makholmassa

Sunnuntaina satoi koko päivän vettä. Suunnitelmissa oli haukkakuvauksia mutta vesisade vesitti sellaiset aikomukset. No, Makholmassa voi ainakin kuvata tiaisia, kun hommaa jotakin suojaa kameran päälle. Perustin väliaikaisen ruokintapaikan hieman valoisampaan paikkaan ja ei mennyt kuin pari tuntia kun paikalla alkoi käydä säpinä. Vähän väliä sai toimittaa täydennystä ja toisinaan hömötiainen oli niin kärkäs, että roikkui kiinni käsivarressa. Tiaisten rohmuamista katsellessa tuli mieleen, että mahtavatko ne kerätä jemmoja pahan päivän varalle. Eivät ne ainakaan myyntiä harrasta, eivätkä tiaiset tiettävästi käy vaihtokauppaakaan.
Valotusaika oli koko ajan 1/2500s. Hieman nopeampi aika olisi ollut tarpeen, mutta sitä ei voinut nopeuttaa kun filminherkkyys oli jo reilusti punaisella (ISO 2500). Kirkkaammalla kelillä saattaisi päästä 1/4000s aikoihin matalammilla ISO arvoilla(1000-1250) ja oikein kirkkaalla ilmalla voisi vielä himmentääkin paremman syväterävyyden toivossa. Kuvaustekniikka on aivan yksinkertaista - odotetaan linnun ilmestymistä ja aloitetaan kuvaus kun se näkyy etsimessä. Onnistuminen on silti aivan onnenkauppaa, sillä noin 600 laukaisusta ei yksikään onnistunut kunnolla.
Talitiainen on omien havaintojeni mukaan arempi kuin muut tiaiset. Pienemmät tiaiset eivät välitä, vaikka istuisi aivan ruokintapaikan vieressä, mutta talitiainen haluaa pitää muutaman metrin etäisyyden.
Alla on talitiaisten siipishow.

Töyhtötiaisia pyöri paikalla pari kappaletta ja samoin yksi kuusitiainen, mutta se oli liian vikkelä.

Pikapuoliin lähdössä?

Taisin viedä viimeisen, mutta jonkun on sekin tehtävä.

Normaali partiolento.
Alla esitellään sinitiaisten lentokalustoa.Tätä jo vähän epäiltiinkin. Apetta kärrätään pois kaikin keinoin ja ennen pitkää joku ilmestyy paikalle kassin kanssa.

Bumerangi

Varpushaukka syöksymässä töyhtötiaisen kimppuun!? Tylpät ja lyhyet siivet ovat tunnusomaisia varpushaukalle, mutta pienehkö koko murentaa jonkin verran tunnistuksen uskottavuutta.

Lennonjohto tuntui ottavan aivan järjettömiä riskejä.
.
Pahoittelen kuvien suttuisuutta (kuten nykyään joka kerta). Pitänee ottaa uusiksi kirkkaampana päivänä.
.
Hannu Rinne

1 kommentti:

Petteri Mäkelä kirjoitti...

Ainakin blogin näkökulmasta onnistumisia tuli useita. Hienoja kuvia!