keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Syyskuikkia Valkjärvellä 18.9.2011

Päivän pääkohde oli Virrat, josta oli tarkoitus napata VLK-tasoiset kuukkelikuvat. Olimme Mikan ja Mikon kanssa kymmenen maissa kuukkelien reviirillä kamerat valmiina sarjatulella. Lintuja ei näkynyt heti, mutta ennenkin on kulunut jonkin aikaa ennen kuin ne näyttäytyvät. Ensimmäisen tunnin aikana näkyi tai kuului räksiä, kulorastaita, järripeippoja, korppeja, joku tikka, hippiäisiä, töyhtötiaisia, kurkia ja närhiä. Kuukkeleita ei löytynyt reviirin komppaamisellakaan. Tilanne selvisi sitten yhdellä soitolla. Kuukkeleita ei ole näkynyt vielä koko syksynä. Toisella tunnetulla reviirillä oli yhtä tyhjää kuin ensimmäiselläkin.
Paluumatkalla poikkesimme Mikon mökillä Valkjärvellä. Konttisaaren eteläpäästä löytyi kuikka ja vielä kymmenen lisää kun pääsimme soutuveneellä saaren taakse.

Pärskyttelyä järven länsirannalla.

Valo vaihteli rajusti. Tässä on myötävalo, mutta enimmäkseen kuvattiin sivu- tai vastavaloon. Valon suunta oli kuikkien valinta, eikä meillä ollut siihen mitään sanomista.

Jäi tunne, että oikeanpuoleisessa palaverissa puhutaan meistä.

Kuikkien sukeltaessa Mikko souti paremmalle hollille. Kaksi kuikkaa ilmestyi veneen viereen ja jäi pyörimään siihen joksikin aikaa.

Kuikat olivat parhaimmillaan hyvin lähellä. Itselläni ei ollut edes rajuin kalusto mukana, koska sellaista ei tarvita kuukkelimetsässä.Etummainen lintu piti vartiota ja taaempi touhuili omiaan.

Taaempi lykkää taas pitkää sylkeä.

Sileä pään pinta ja muoto tuovat mieleen muuta kuin linnun.

12-tuntinen päivä tuli täyteen auringonlaskussa kahdeksalta.

Hannu Rinne

Ei kommentteja: