maanantai 13. huhtikuuta 2009

Pääsiäisen sumuaamut 10-11.4

PERJANTAI:
Pitkäperjantaiaamuna oli sumua, joten merenrannalle ei viitsinyt lähteä vaikka mieli olisi tehnytkin. Istuskelin autossa Kivinin peltotiellä odottelemassa sumun hälvenemistä. Pellolla oli niittykirvisiä, pari tylliä, peippoja, kiuruja ja uutena lajina kivitasku. Kivinin rannassa rummutti pikkutikka ja jonkin aikaa paikalla oli kaksikin lintua.

Samoissa maisemissa konsertoi punarinta ja

puussa kurkisteli epäluuloinen sepelkyyhky.
OOVIIKI:
Ooviikissa kurvaili sinisuohaukkakoiras, jäällä patsasteli

pari kyhmyjoutsenta ja

sulassa oli merihanhipari.

Makholmassa puukiipijä tutkiskeli männynkyljen jäkälää. Tuon kun repäisi irti ja roudaisi pesäänsä, niin olisi ainakin pehmikettä.

Töyhtötiainen on totisena Makholmassa. On syytäkin, sillä ruokahuolto on alkanut brakata ja sosiaalinen paine pakottaa raskaaseen pesintään.
Illansuussa ilma kirkastui. Samana iltana toteutui pitkäaikainen toive päästä kuvaamaan mustien kaupunkisissien tukikohtaan.

LAUANTAI:
Lauantaiaamuna oli taas sumua, eikä ollut oikein tietoa minne kannattaisi mennä. Ajeltiin Toukarille, josta onnistuttiin hoitamaan sepelrastas. Sen kuvaamiseen ei ollut sumun ja etäisyyden takia mahdollisuutta.
Toukarintien ojanpenkoilla oli aamulla runsaasti peippoja ja järripeippoja.

Järripeippo
Parin tunnin seisoskelu Toukarilla toi vilun puseron sisään ja siksi päätettiin suunnata ABC:n kahvion kautta seuraamaan Honkaluodon hanhia.

Tämä kaveri oli ulkonäöltään lähimpänä hanhia, muuta ei ollut jäljellä.
Vainiolan pelloilla pikatien vieressä oli muutamia kymmeniä metsähanhia ja laulujoutsenia sekä jokunen kanadanhanhi ja kolme lyhytnokkahanhea.

Kuule, kyllä meidänkin pitäisi jo lähteä. Muut ovat jo tundralla ja sinä se vaan heittelet välipalaa huiviin. Ymmärrän kyllä, että meidän täytyy tankata muuttomatkoilla, mutta ei se tarkoita viikkokausien ylensyöntiä. Vai oletko sitä mieltä, että jätetään pesiminen sikseen ja vedetään koko kesä lonkkaa Ulvilalaisella sänkipellolla. Haluaisin muistuttaa, että selässämme olevat siivet ovat lentämistä varten. Joudut joka tapauksessa vääntäytymäään siivillesi kun maanviljelijä ilmestyy vältteineen pellolle.

Metsureita samassa paikassa.

Sumua riitti puoleenpäivään saakka. Sen alkuperä oli Ulvilan Vainiolassa.
Ulasoorissa oli puolenpäivän aikaan jokunen laulujoutsen ja pari kanadanhanhea, joten ei muuta kuin takaisin Toukarille. Ilma kirkastui lopulta ja se toi petoja, kurkia ja hanhia taivaalle sekä Toukarin torniin mukavasti muuton seuraajia. Hauska sattumus oli kun Toukarintiellä käveli joukko lintuharrastajia keltainen kissa perässään. Kun ryhmä saapui torniin, oli kissa yhä mukana. Se oli tietysti omalla tavallaan kiinnostunut linnuista.
Ilman lämpeneminen aiheutti kovan väreilyn, joten kuvaaminen kävi hankalaksi. Parin iltapäivätunnin aikana Toukarilla nähtiin tai kuultiin muun muassa:
Hiirihaukkoja, varpushaukkoja, piekanoita, merikotka, ruskosuohaukka, kurkia, isokuoveja, kapustarintoja, hemppoja, tiklejä, taivaanvuohia ja metsähanhia.
Pellolla ruokaili isot naurulokki- ja sepelkyyhkyparvet.

Sepelkyyhkyjä.
Viimeinen kuva on ladon vieressä olleesta töyhtöhyypästä.


Hannu Rinne

Ei kommentteja: