maanantai 12. toukokuuta 2008

Viikonlopun retkeilyt 9-11.5.2008

Viikonlopun retkeilyt suuntautuivat Toukarille, Lietteille, Kaarluotoon, Ooviikiin ja Makholmaan. Perjantaina Toukarilla lauloi vuoden ensimmäinen satakieli. Lintu oli äänessä klo 19:00 tienoissa, mutta ei enää myöhemmin. Herne- ja pensaskerttuja oli äänessä runsaasti. Toukarin lavalla tepasteli rengastettu västäräkki. Pienen linnun renkaasta on vaikea saada selvää monenkaan kuvan perusteella.





Suokukosta tuli kuvapinna.

Satakielten kuuntelu kääntyi pikkutikan kuvaamiseksi.

Lauantaina lietteille lyhytvarvaskiurua bongaamaan. Menomatkalla Karjarannassa musisoi satakieli ja Länsitien tuntumassa pensastasku. Lietteillä oli muun muassa tyllejä, suosirreja, liroja, punakuireja, meriharakoita, kuoveja, suokukkoja ja muutama lapinsirri. Lapinsirristä tuli pinna ja toinen keltavästäräkistä. Kiuruissa täytyi tyytyä tavalliseen - ei ollut edes sopivaa kandidaattia lv-kiuruksi.

Pikkulokista tuli Lietteiltä kuvapinna.
Matkalla Makholmaan poikkesin Ooviikissa, jossa oli pari kurkea jaloittelemassa rannalla.



Makholmassa lenteli tällainen siivekäs.

Sunnuntaiaamuna Kaarluotoon. Klo 04:40 sirisi pensassirkkalintu Länsitien ja Nelostuotteen välisellä osuudella. Kaarluodossa kävi aamulla kylmä tuuli. Parin tunnin värjöttely toi ruokokerttusen ja luhtakanan. Taivaanvuohi aikoi pariin kertaan laskeutua tornin kulmaan, mutta ei aivan uskaltanut. Se tai joku muu oli jätöksistä päätellen käyttänyt tornin kulmatolppaa ennenkin tähystyspaikkanaan. Ilman lämmettyä Tampereelta saapui miesjoukko viettämään äitienpäivää Kaarluotoon. Sanoivat asioiden ajautuneen siihen malliin, että parempi puolisko harrastaa sitä mikä sattuu kiinnostamaan ja he tekevät sitä mitä määrätään. Ei selvinnyt olivatko he Kaarluodossa määräyksestä vai "omasta aloitteestaan".

Kaarluodon rannan puolisissa pusikoissa loikki useita rusakoita.
Kesävieraat ovat saapuneet Makholmaan.



Talvivieraat eivät ole silti lähteneet minnekään. Punatulkut hyödyntävät talviruokinnan jämiä - miten lienee pesinnän laita?




Makholman ja Preiviikin rajan tuntumassa kuikuili palokärki mukavan lähellä puussa. Lintu lähti livohkaan kaivaessani kameraa esiin, mutta lensi kohta takaisin. Lentokuvauksen onnistuminen on täysin tuurista kiinni. Kuvaukseen on aikaa on usein vain pari kolme sekuntia, joten kuva on otettava niillä asetuksilla, jotka kamerassa sattuvat juuri silloin olemaan. Nyt sattui olemaan 2,5 aukon valotuskorjaus ja filminherkkyys, joka antoi täydella aukolla suljinnopeudeksi 1/4000s.



Kilometrejä kertyi viikonloppuna 130 ja lajeja 8.
Hannu Rinne













Ei kommentteja: