tiistai 27. toukokuuta 2008

Mustakeidas - Pohjankangas- akselilla 25.5.2006

Sunnuntaiksi 25.5.2008 tarjoutui ainutkertainen mahdollisuus, kun Eljas Peltomaa pyysi minut mukaan linturetkelle Pohjankankaalle. Tässä ei vielä ole mitään erikoista, mutta Pohjankangas on puolustusvoimien harjoitusalue, jonne normaalisti on siviileitä pääsy kielletty. Tarjouksesta ei voinut kieltäytyä...

Aamulla klo 4 jälkeen aloitimme Mustakeitaalta. Jo ensiaskeleet paljastivat paikan hienouden: teeren pulinaa, käen kukuntaa, pensastaskun ja keltavästäräkin laulua...Komeaa kuunneltavaa!


Näkymä Mustakeitaalta.

Ainoa näkyvä todiste kanalintujen olemassaolosta.

Kierroksen loppupuolella korviini kantautui ääni, joka nosti hymyn suupielille; riekkohan se siellä mölyää!
Mustakeitaalta löytyi myös kapustarintoja, liroja, valkovikloja, pikkukuovi ja kaikki pesimäpuuhissa

Tämän jälkeen oli aika suunnata varsinaiselle ampuma-alueelle. Teerimäärät lienevät valtavia, niin usein niitä näkyi tien varrella
Mitä, tulikos tähän nyt kuva Yyterin hiekoilta..? Ei suinkaan, kuva on ampuma-alueelta. Tykkituli ja telaketjut ovat tehneet tehtävänsä. Yritimme löytää pikkutyllejä tai kangaskiuruja, mutta ainoa löytämämme lintu oli komea, vanha sepelrastas-koiras.

Taukopaikka. Laavun ympäristössä näkyi mm. pikkukäpylintupoikue ja reviiriä pitänyt järripeippo-koiras.

Matkamme jatkui läpi Pohjankankaan. Matkan varrelta plokkasimme mm. useita pikku- ja naurulokkiyhdyskuntia, punajalkaviklon reviirin, isolepinkäisen ja luonnollisesti teeriä läjäpäin.

Päivä oli kaikin puolin upea, siitä Eljakselle kiitos!!

Loppuun vielä muistutus: Koko Pohjankankaan harjoitusalue on suljettu harjoitusalue, johon siviileillä ei ole pääsyä ilman erikoislupaa. Alueelle ei siis kannata pyrkiä omin luvin..:)

Juha Heino

Ei kommentteja: