maanantai 3. maaliskuuta 2008

Atlaspäivä

3.3.08

Kiskaistiin Peltomaan Eljaksen kanssa päivä atlashavaintoja tehden. Kotiseuturakkaudelle käänsimme selämme reiluksi puoleksi päiväksi. Hämeenkyrö, Ikaalinen ja Parkano saivat vieraita. Lopuksi pyörimme varsin laajasti Karviassa. Kuvia ei viitsinyt ottaa, sillä lumisade kesti alusta loppuun ja kuka nyt sellaista haluaisi nähdä enää koneeltaan!

Aamu Hämeenkyrössä alkoi lauseella "syö JA tule syödyksi." Osarassa miss varpushaukka tuli ja otti ruokinnalta jonkun pikkulinnun. Ei oikeen kerinny määrittämään uhria, mutta virheen se kuitenkin teki, kun lensi nurmen pintaa pitkin kohti koukkunokkaista kulinaristia. Neiti nisus täräytti lintuun nurmea vasten hiton nopealla suunnan vaihdolla ja poistui areenalta.

Ikaalisten Kartussa, Kyrösjärven rantamilla, maaseutuasutuksessa estradille saapui viisi teertä. Odottamaton laji sitä miljöötä katsellessa. Samaan aikaan sänkipellossa ruokaili 10 urpiaista. Kovelahden Osuuspankin nurkalla kävi kuhina olemattoman näköisellä lintulaudalla ja sen alla. Muiden muassa 25 urpiaista. Eipä urpoja ole paljon tammi-helmikuussa näkynytkään, jos nyt joulukuussakaan. Ovat tainneet tehdä paluuta kohti tuntsakoivikoita yms. Päivän eittämättä paras havainto tuli Ikaalisten syrjäseudun metsätieltä, jossa vastaan tulivat jonossa 13 saksalaista pakua ja kaikissa autokoulun tarrat konepelleillä. Kaikki on siis mahdollista, vaikkei karaa oleillut läheisessä sulaojassa. Kaiken kaikkiaan lähes kaikki joet ja ojat olivat jäässä tuolla seudulla.

Heittäytyen takaisin Satakuntaan ja Karviaan. Nyt oli lumisade sakeimmillaan ja pieninä tuhruina alas tulleet hiutaleet saivat silmät räpsymään kymmenkertaisesti normaalista. Vika miehissä vai kelissä, mutta ensimmäistäkään korppia tai kanalintua ei Karvian kotkomarkkinoilta plokattu. Hömppiä sentään alkoi näkyilemään ja Sarvelassa, Karvianjoen koskiluirussa koskikara pahoinpiteli toukkanamia veden pintaan mätkimällä. Kirkkojärvessä, johon em. joki laskee, oli kohtalainen sula ja siellä oli pari vanhaa kansallislintua sekä kaksi telkkää. Eteläosan luusuassa karaa ei tällä haavaa ollut. Päivä kului siis varsin tavallisten lajien parissa ja sehän siitä hienoa tekikin. Karvian ja Kankaanpään rajamailla palokärki suunnisti Kauraharjulle.

92 atlashavaintoa, hiutalevärkit kunnon lumipuuroon, porilaisen merilohen rääppiäiset ja puoli puuta päärynöitä. Siinä sopiva tiivistelmä päivästä.

Piisami

Ei kommentteja: